Word jij ook zo moe van moe te zijn?

Bijgewerkt: 7 sep 2018

7 inzichten die een oplossing kunnen bieden aan jouw probleem!

Herken jij je hierin?

Marie De Laat is 36 jaar. Ze is gehuwd en heeft twee kinderen: een meisje van drie en een zoontje van 7 maanden. Ze vertelde me tijdens een coaching dat haar dagen uren tekort kwamen en haar lichaam handen tekort. Ze maakte zich zorgen over deze situatie. Marie vertelde me dat ze zich moe en uitgeblust voelde. De wallen onder haar ogen bevestigden haar verhaal. Het valt me op dat ze alles erg goed wil doen en heel perfectionistisch is ingesteld. Als ik vraag hoe het met háár gaat en hoe ze het nu redt met twee kinderen, hoor ik een moeder die erg twijfelt over zichzelf en het gevoel heeft dat het huishouden en de zorg voor haar kinderen haar boven het hoofd stijgt. Ze slaapt heel slecht, drinkt veel te weinig water, stress die haar teveel wordt, geen energie meer, enz

Marie beseft heel goed dat dit zo niet verder kan en wil opnieuw genoeg energie hebben om haar leven weer op de rails te krijgen.


Misschien herken ook jij je wel in dit verhaal en voel jij je bij momenten erg vermoeid en futloos? Je bent zeker niet alleen.

De dagdagelijkse handelingen en/of een verkeerd leefpatroon kunnen bijdragen tot vermoeidheid en het leeglopen van je energie.


Hieronder vind je een overzicht van 7 situaties die zorgen voor energieverlies.

Want van dit zijn we zeker: voortdurend uitgeput zijn is extra vermoeiend en verbrandt al je levensenergie.


Intenties helpen

je het leven

te leiden

dat je wilt leiden

|1. Niet genoeg slaap krijgen - slechte kwaliteit van slapen

Wanneer je te laat op blijft of 's nachts geen goede slaap kwaliteit hebt, zul je een verschil in je energie opmerken. Stemmingsveranderingen, traagheid, geheugenverlies,

hoge bloeddruk en ernstigere gezondheidsproblemen zoals depressie, hartaandoeningen, beroertes en diabetes kunnen deel beginnen uitmaken van je leven. Wist je dat je lichaam meer doet dan alleen maar rusten als je slaapt. Het krijgt de tijd om te genezen, te herstellen en te groeien. Daarom is het zo belangrijk om te streven naar 7 tot 9 uur slaap per nacht. Geraak je niet gemakkelijk in je bed? Voeg dan een alarm toe aan je gsm. BEDTIJD!


|2. Niet genoeg water drinken - te veel dehydraterende dranken

Wanneer je niet genoeg water drinkt of te veel suikerhoudende of alcoholische dranken drinkt, ben je je energieniveau aan het uitputten. Zelfs een lichte uitdroging kan van invloed zijn op je humeur, concentratie en energie. Probeer minstens één glas water per uur te drinken.

Wist je dat je urine lichtgeel moet zijn. Als het helderder of donkerder geel is, dan drink je niet genoeg water. Mocht je nu genoeg hebben van het gewoon saai water, kun je altijd fruit en kruiden toevoegen om het meer smaak te geven.


|3. Niet genoeg eten om het metabolisme te stimuleren.

Als je niet genoeg eet, heeft jestofwisseling niet de brandstof die het nodig heeft om calorieën en vet te verbranden. Het lichaam slaat koolhydraten op in de vorm van glycogeen of suiker voor de nodige energie. Als die energie er niet is, zal je lichaam het ergens anders zoeken, zoals de eiwitten in onze spieren. Wanneer dit gebeurt, verlies je spiermassa en zie je een duidelijke afname van je algehele energie. Zorg daarom voor genoeg beweging en draag er zorg voor dat je de nodige afwisseling in je voeding steekt. Sla ook geen maaltijden over. Ongezonde voeding kan leiden tot continue lage energie en chronische vermoeidheid.


|4. Geblokkeerde emoties - onopgelost conflict

Wanneer je bepaalde emoties blokkeert of je hebt moeite met onopgeloste conflicten, verbruik je veel energie. Stressvolle situaties zorgen ervoor dat het stresshormoon-adrenaline vrijkomt. Je zult merken dat je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling versnelt, je bloeddruk stijgt en waarschijnlijk zal je dan nog beginnen te zweten. Onopgeloste conflicten verbruiken je mentale kracht, die als gevolg spanning en vermoeidheid veroorzaakt.

Een tip kan zijn om een frustratie boekje aan te leggen. Pen neer waar je in vast zit. In vele gevallen verlicht het. De beste oplossing is natuurlijk met de betrokkene zelf te praten. Probeer het conflict op te lossen met de persoon die de wrijving veroorzaakte in je systeem. Lukt dit niet, raadpleeg een therapeut voor professionele hulp. Het levert zoveel meer energie op om met je probleem om te gaan en ze het hoofd te bieden dan in de negatieve emoties te blijven hangen.


|5. Overmatige stress

Zoals hierboven vermeld, eist de spanning echt een hoge tol van het lichaam en kan het je energieniveau in een oogwenk uitputten. Wanneer er te veel stress in je leven is, zul je meer last hebben van mentale uitputting dan van fysieke uitputting. Dit is het resultaat van negatieve gedachten en gevoelens. Je kunt gevoelens van een duidelijk gebrek aan motivatie of energie ervaren. Het is belangrijk om de stressfactoren in je leven te identificeren en vervolgens te leren hoe je ze kunt beheren. Hier zijn een paar ideeën om je stressniveau te verlagen: mediteren, sporten, yoga, een detox-bad nemen, een grappige film bekijken, een goed boek lezen, een dutje doen, beter eten en meer slapen.


|6. Slechte spijsvertering

De spijsvertering begint al in je hersenen, raar maar waar. Ik bedoel hiermee dat ....als ik rondom mij kijk, merk ik dat veel mensen de tijd niet meer nemen om ontspannen te eten. Het is te vaak gewoon rush, rush, rush. Dat alleen al is een groot probleem voor je spijsvertering.

Als je gehaast eet, kan je eten moeilijk verteren. Het lichaam geeft voorrang aan stress of overleving boven het spijsverteringsproces en we weten dat stress op het lichaam je energieniveaus verlaagt. Daarom is het essentieel om echt te gaan zitten en te ontspannen wanneer je eet en geen haast te hebben.

Vele onder ons zitten zelfs voor de televisie om hun maaltijd naar binnen te werken.

Met als gevolg dat ze vergeten goed te kauwen. Als je niet de tijd neemt om op je eten te kauwen (ongeveer 30 seconden per hap, of 30 kauw bewegingen, ja echt!), krijgen de hersenen niet de boodschap om de juiste spijsvertering te activeren.


|7. Gebrek aan mineralen

Als je voor een voeding kiest met veel suiker erin, wat dan weer boordevol zit met glucose, dextrose, maltose en sucrose, krijg je niet alle benodigde voedingsstoffen en mineralen die je lichaam nodig hebben. Daarom zal je je traag, slaperig en moe voelen. Tekorten aan voedingsstoffen of mineralen zijn klassieke tekenen van vermoeidheid. Je kan je arts raadplegen en eventuele tekortkomingen testen, vooral in ijzer-, magnesium-, kalium-, foliumzuur- en B- en D-vitamines.

Het is belangrijk om je mineralen in balans te houden .


56 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven