20 vragen om voor- en achteruit te kijken.

Bijgewerkt: 7 sep 2018

Kennen jullie het gedicht nog van Alice Nahon?

Het is goed in eigen hart te kijken - Alice Nahon


't Is goed in ’t eigen hart te kijken nog even voor het slapen gaan.

Of ik van dageraad tot avond geen enkel hart heb zeer gedaan.

Of ik geen ogen heb doen schreien, geen weemoed op een wezen legde.

Of ik aan liefdeloze mensen geen woordeke van liefde zei.

En vind ik in het huis mijns harten,

dat ik een droefenis genas,

dat ik mijn armen heb gewonden om een hoofd dat eenzaam was…

Dan voel ik op mijn jonge lippen die goedheid van een avondzoen.

’t Is goed in ’t eigen hart te kijken en zo zijn ogen toe te doen.


Ik vind dit een heel mooi gedicht, omdat het een mooie boodschap heeft. Ook herken ik er een waarheid in waar iedereen wel eens mee te kampen heeft. Het is onvermijdelijk om eens een mens te kwetsen en meestal heb je daar achteraf spijt van. Dan is het goed om op het einde van de dag terug te blikken en zo in ’t eigen hart te kijken nog even voor het slapen gaan of je niemand gekwetst hebt. Dan pas kan je gaan slapen met een gerust hart. 


Ik persoonlijk heb dit gedicht gekozen omdat het een speciale waarde heeft voor mij.

Dit gedicht heeft voor mij een erg speciale betekenis. Toen ik in het middelbaar studeerde, hing deze tekst, gedrukt op een fel gekleurde poster boven mijn bureau. Niet meteen rustgevend voor mijn ogen maar het bracht me toch wel ieder avond tot rust met de opdracht die erop stond.


Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik kijk graag even terug of ik van dageraad tot avond niemand pijn heb gedaan.

Het lijkt soms dat ik tijdens de dag de vier seizoenen meemaak:

- prachtige momenten en grote paniek. - grote successen en flinke teleurstellingen. - hoge pieken en irritant diepe dalen.

Maar hoe je de dag ook meemaakt moet men de nacht eerlijk ingaan.


Ik wil hier een stapje verder in gaan en het even doortrekken naar jouw leven, je inspireren en motiveren om het beste uit jezelf te halen met deze 20 vragen.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg!

Ik heb hieronder 20 vragen gezet. Deze gaan je helpen om op een snelle manier terug te kijken op je leven en vooruit te kijken hoe je het anders kan doen.

Doe jezelf een groot plezier en neem even de tijd om terug te denken aan de afgelopen zes maanden en deze vragen te beantwoorden.


Tip: Denk niet te lang na! Er zijn geen foute antwoorden. En het is ook niet zo dat je er een boek moet over schrijven. Wat is het eerste dat bij je opkomt als je de vraag leest?


1. Omschrijf de voorbije 6 maanden met 3 woorden

2. Wat is je favoriete herinnering van de voorbije 6 maanden? 3. Wat was je grootste succes? 4. Wat had je de afgelopen 6 maanden graag anders gezien? 5. Wat heb je voor nieuws geleerd in die periode? 6. Wat was jouw beste beslissing? 7. Welk geld was goed besteed? 8. Met welke slechte gewoonte ben je gestopt? 9. Welke goede gewoonte ben je gestart?

10. Waar wil je volgende maand mee starten 11. Wat wil je blijven doen? 12. Waar wil je mee stoppen? 13. Wat ga je doen (wat niet binnen) je comfort zone ligt? 14. Wat ga jij doen om goed voor jezelf te zorgen als mens? 15. Wat ga jij doen om goed voor je medemens te zorgen?

16. Welk leuk boek heb je in die afgelopen 6 maanden gelezen?

17. Heb jij bewust mensen genegeerd in die periode?

18. Voor wie was jij belangrijk in die 6 maanden?

19. Heb jij in die periode iemand vergeven?

20. Tot welke vaststelling kom je na het lezen van deze vragen?


Ik ben heel benieuwd naar wat deze oefening je heeft bijgebracht.

Wil je jouw antwoord op vraag 20 met mij delen?

Ik lees heel graag jouw reactie!


’t Is goed in ’t eigen hart te kijken

| Op naar een schitterend leven.


53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven