Mis jij ook de vitaliteit in je leven

De zomer is voorbij en de herfst staat voor de deur.

Dat is meestal de tijd dat iedereen weer wat meer de keuken in gaat. De hitte is voorbij en de salades maken plaats voor stevigere gerechten die wat meer bereidingstijd vragen.

Tijd om je pannen af te stoffen en je vaardigheden in de keuken weer een beetje op te halen, maar ditmaal op een totaal andere manier. 

Ben jij allergisch voor sommige voedingsmiddelen? Dan heeft dat vaak te maken met een onbalans in de leverenergie, de verteringsenergie of de reserve-energie. Wil je af van je (over)gevoeligheid voor dat product dan doe je dat door het versterken van de betreffende energie in je lichaam met voeding en speciale leefregels voor jouw constitutie.

U leert op een speelse manier om uw voeding aan te passen rekening houdend met de vijf elementen: Metaal, Water, Hout, Vuur & Aarde. U krijgt ruimschoots de gelegenheid om te observeren, te proeven, te noteren, te ervaren, te genieten en recepten zelf klaar te maken.

1 Olijfolie

Olie bestaat voor 100 procent uit vet en bevat ongeveer 900 calorieën per 100 milliliter. Boter daarentegen bestaat voor 80 procent uit vet en bevat ongeveer 720 calorieën per 100 gram. Toch is olie gezonder dan boter omdat olie minder verzadigde vetten bevat. Die vetten kunnen er immers voor zorgen dat de bloedvaten dichtslibben. Olie, rijk aan onverzadigde vetten, kan het cholesterolgehalte doen dalen. 

2 Wat is de invloed van light-producten op je gewicht?
Lightproducten geven het lichaam een seintje zich te moeten voorbereiden op suikers, aangezien het zoet proeft. Deze suikerboost komt niet, waardoor de hormonen verstoort raken. Een verstoorde hormoonbalans kan voor vetaanzetting en vreetbuien zorgen. Daarnaast zijn kunstmatige zoetstoffen lichaamsvreemd en toxisch waardoor het lichaam deze in vet opslaat om de lever te ontlasten.

 

3 Gezondheid begint in de darmen, daar worden de voedingstoffen opgenomen en tevens ook belangrijke neurotransmitters gevormd voor een goede hersenwerking. Als de darmen gezond zijn, is je immuunsysteem dat ook. Wat zorgt ervoor dat je darmen gezond zijn? Wat je eet!
4

Een gebakken zoete aardappel heeft bijna vier keer zoveel vitamine A als je nodig hebt. Vitamine A is een booster voor het immuunsysteem en goed voor het gezichtsvermogen. Witte aardappelen hebben geen vitamine A, maar een beetje meer vitamine C en eiwit. Alle zijn vetvrij.

De sleutel is om boter en zure room over te slaan op elke aardappel!


5
Honing bevat zeer veel mineralen en enzymen en is een weldaad voor je lichaam. Stevia in witte vorm is zeer zwaar bewerk en daarom niet voedend. Ahornsiroop is ook een natuurproduct dat rijk is aan enkele mineralen. Fructose belast de lever en dient te worden vermeden.
6Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, je legt hier de basis. Overslaan is zeer onverstandig. Een eiwitshake stilt langdurig de honger, maar mist waardevolle voedingsstoffen. Graanproducten worden in het lichaam omgezet in glucose en daarom kan het beste gekozen worden voor de eiwit en vetrijke omelet van eieren. Eieren geven langdurig een verzadigd gevoel en zijn zeer rijk aan waardevolle voedingsstoffen.
 

7

ARTROSE. Vlees lijkt het risico op jicht te vergroten, omdat het rijk is aan een verbinding die purine wordt genoemd. Het is niet duidelijk waarom mensen die meer rood vlees eten een groter risico lopen op non-Hodgkin lymfoom, diabetes en darmkanker. Mensen die meer rood vlees eten (en minder gevogelte, vis, fruit, groenten, enz.) Hebben ook een hoger risico op hartaandoeningen.
8

Dooier en wit. Jarenlang hadden eieren een harteloze ongezeggenheid. Nu worden ze soms het nieuwe superfood genoemd vanwege hun kwaliteitsproteïne- en voedingsprofiel.

 

Dooiers hebben cholesterol, maar het heeft geen invloed op het cholesterolgehalte in het bloed zoals transvetten dat doen. Dooiers hebben de belangrijkste voedingsstoffen choline, riboflavine en vitamine D. Vitamine D, wat je botten nodig hebben, is van nature te vinden in heel weinig voedingsmiddelen.

 

Het meeste eiwit van een ei - 6 gram per ei - wordt gevonden in het wit.

9

Havermout is een volkoren die oplosbare vezels heeft. Dit kan helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en zelfs de bloedsuikerspiegel te houden, omdat het langzaam wordt opgenomen.

 

Havermout helpt je ook langer vol te voelen, dus het is een goede manier om de dag te beginnen als je je gewicht wilt beheersen.

10

Donkergroene, oranje en gele groenten hebben vaak vezels, vitamine A, vitamine C en fytochemicaliën, wat plantenchemicaliën zijn die kanker kunnen helpen voorkomen.

 

Donkergroene, bladgroente - zoals spinazie, boerenkool, raapgroenten en collards - zijn rijk aan vitamine A en C.